A fejlődés útja

“A jó művész másol, a nagy pedig lop” – mondta állítólag Picasso. És habár ez a mondat elsőre rendkívül erősnek tűnhet, mélyebben belegondolva mégis tartalmaz olyan üzenetet, ami megfontolandó. Hiszen, ha abból az irányból közelítjük meg, hogy minden, és mindenki hat ránk, akkor kikerülhetetlen, hogy olyan dolgokat építsünk be az életünkbe, művészetünkbe, gondolatainkba, amelyek tőlünk kívülálló forrásból is származhatnak.

Képletesen kell persze értelmezni a lopás szót, viszont mi van akkor, ha a fotós, videós világban is létezik olyan támogató közeg, ahol egymás segítése, nem pedig a verseny motivál minket? Mi van akkor, ha egymás ötleteiből nyerhetünk inspirációt, ezáltal elősegítve a szakma fejlődését? Ne érts félre, nem lopásról beszélek. Hanem arról, hogy az inspiráció közös kosarából akár többen is kivehetjük ugyanazt az üzenetet, mert tiszteljük annyira az egészet, hogy a saját magunk számára kivett üzenetet idővel visszatesszük, hogy más is épülhessen belőle.

Mindenki egy egyéni fejlődési utat jár be, és lehet, hogy nekem ma ismeretlen az, ami egy év múlva teljesen természetes. Másnak pedig akár pont fordítva. Így működhet egy olyan kollektív fejlődés, ami mindenki javát szolgálja.

Lehet, hogy naív vagyok, lehet, hogy túl optimista, mégis hiszek abban, hogy én is akkor lehetek jobb, ha a környezetemben levők – fotósok, videósok, vagy épp bárki – is fejlődnek. Ezáltal én is motivációt szerzek, és a fejlődésem által én is tudok adni. Ez pedig egy örök körforgássá alakul, ami mindenki javát szolgálja. Picasso analógiáját kissé torzítva, nagyon-nagyon képletesen mondva: én is lopok, és tőlem is lopnak.

Szóval most, hogy otthon ülök, elkészítettem egy képzeletbeli fejlődési tervet a fejemben, ami a másoktól való tanulást helyezi a középpontba. És ezt szakmai, és magánéleti értelemben is alkalmazom. Az elmúlt években sok befektetéssel kapcsolatos előadáson vettem részt, ahol nem győzték kihangsúlyozni, hogy mostanság a legjobb befektetés az, ha saját magunkba fektetünk be önfejlesztés, tanulás, tanfolyamok, workshopok formájában.

És ehhez magam is szeretnék hozzájárulni, így online formában elindítottam videós workshopomat, ami elsősorban kisvállalkozóknak szól, akik most ismerkednek a videózás világával. Rövid elmélet után közösen elvégzett gyakorlati feladatokkal tanuljuk meg a videózás, videószerkesztés alapjait, akár mobillal is. A következő alkalom 2020. május 6-án lesz. Erről további információ ITT. Ha érdekel, várlak szeretettel!