Miért írok blogot?

Az okostelefonok terjedésével manapság bárki lehetne fotós vagy videós. Ugyanakkor ez az állítás mégsem állja meg a helyét, hiszen bármennyi kritika ellenére, azon túl, hogy ez egy művészeti ág, mégis tele van írott és íratlan szabályokkal. Nem állítom persze, hogy egy iskolai végzettség felhatalmazna minket bármire is, abban viszont biztos vagyok, hogy a professzionális eszközöket akkor tudjuk a legjobban kihasználni, ha teljesen másként állunk az egész műfajhoz, mintha csak azt feltételeznénk, hogy a mobilunk vagy épp fényképezőgépünk gombját kell csak megnyomni.

A fotózás ugyanis jóval többről szól. Mint minden szakma. Mert fogadd el, hogy ez is egy szakma, rengeteg befektetett energiával, kudarccal, fejlődéssel, kétellyel, élménnyel, lehetőséggel, és legfőképpen alázattal. Egy jól sikerült portréfotót 1,000 próbálkozás, a technika csiszolása előzte meg, sok 100 óra tanulás, tudatos fejlődés eredménye. Egy esküvői videó elkészítése nem csak a Nagy Napról szól. Már előtte ráhangolódunk a pár személyiségére, és ennek fényében tudatosan kitaláljuk, milyen felvételeket fogunk készíteni. Egy termékfotónál pedig fontos megismernünk a termék készítőjét, vagy azt, hogy mi az ő küldetése.

A fotózás tehát egy rész technikai tudásból, felszerelésből áll (ami valóban lehet egy okostelefon is), a túlnyomó része mégis az emberi intuíció, a kommunikáció, az emberismeret, a mondanivaló egyetlen kockába való sűrítésének képessége, az alázat, a bátorság, hogy merjünk hibázni, és a megszámlálhatatlan óraszám, amelyet tanulással töltünk. Az tehát, hogy egy szolgáltatás mennyibe kerül nem csak annak függvénye, hogy az ügyfél szemszögéből hány órát töltünk el nála. Mint ahogy egy autó sem azért annyi, mert az volna a gyártási ár.

Rengeteg tévhit, tájékozatlanság kering a fotózás körül, ami természetesen nem baj. Hiszen, akinek nem ez a dolga, nem is kell értenie hozzá. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy sok fals információt eloszlassak, ezért időről időre olyan bejegyzésekkel fogok jelentkezni, amelyek segítenek csökkenteni a távolságot a megrendelő és a fotós között. Hiszen mi is emberek vagyunk, ugyanazokkal a vágyakkal, igényekkel, ötletekkel, mint mások, talán abban különbözünk csak, hogy a fényképezőgép lencséjén keresztül egy olyan világot is szeretnénk megmutatni, ami hatást ér el. Bennem, és benned is.

Ezennel tehát elindítom oldalamon a blogomat, ahol jelentkezni fogok történetekkel, videókkal, képekkel. Bízom benne, hogy élvezetes írásokkal rá tudok világítani olyan aspektusokra is, amelyekre eddig magad sem gondoltál.

Ha pedig bármi kérdésed, észrevételed van, írj bátran az tomi@eventomi.net címen.